Your Perfect Fit!
Menu

E-Bike op fietsendrager

Wilt u graag uw elektrische fiets meenemen op vakantie? Of eens buiten uw eigen omgeving een fietstochtje met de E-bike maken? Met een fietsendrager voor de elektrische fiets is dit mogelijk!! Voordat u op pad kunt gaan moet u wel rekening houden met enkele belangrijke zaken. Zo komt het fenomeen maximale kogeldruk en de nodige wet-en regelgeving om de hoek kijken. Weet u niet wat dit inhoudt? Geen zorgen, wij helpen u graag op weg.

Waar moet u rekening mee houden met een fietsendrager voor de elektrische fiets?   

Het vervoeren van E-bikes met een fietsendrager op uw trekhaak is de laatste tijd erg in trek! Een trekhaak is sterk, zit op een handige hoogte, biedt stabiliteit en beschikt daarnaast over een laadvermogen dat het gewicht van twee E-bikes aankan. Om veilig op pad te gaan kunt u niet iedere fietsendrager gebruiken voor uw E-bike. We leggen u in dit artikel uit waarom.

1.      Maximale kogeldruk

Dat niet ieder elektrische fiets op iedere fietsendrager kan, heeft te maken met de maximale kogeldruk van de trekhaak die onder uw auto is gemonteerd. In eenvoudige bewoordingen: u kunt uw trekhaak beladen tot een maximaal gewicht dat door de fabrikant van uw auto is bepaald. De maximale kogeldruk staat meestal vermeld op het plaatje naast de stekkerdoos van uw trekhaak. Zo niet, dan kunt u deze vinden in uw voertuigpapieren of opvragen bij uw automerk dealer. De maximale kogeldruk verschilt per auto, maar ligt meestal tussen de 45 kg bij kleine auto’s en 75 kg bij grotere automodellen.

Door een te hoge kogeldruk ontstaat overgewicht, dit zorgt voor een overmatige belasting van de auto verering en trekhaakbevestiging. Ook heeft het een negatieve invloed op de rijeigenschappen en de stuurbekrachtiging. Als u een fietsendrager met E-bikes op uw trekhaak wilt vervoeren, zult u dus het totale gewicht van uw elektrische fietsen plus die van uw fietsendrager moeten weten. Het gewicht van uw fietsendrager en elektrische fietsen kunt u vinden in de productbeschrijvingen van de fabrikant.

Kogeldruk e-bike elektrische fiets

« Het totale gewicht van de fietsendrager inclusief fietsen mag de toegestane kogeldruk van de trekhaak niet overschrijden. »

2.      Gewicht fietsendrager elektrische fietsen

Het gewicht van een elektrische fiets ligt gemiddeld 6 kg hoger dan een standaard fiets. Dit verschil is te verklaren door de toegevoegde accu en de motor. Een accu van een E-bike weegt gemiddeld 3 kg. Veel E-bikes zijn uitgerust met een afneembare accu. Deze kunt u van de fiets verwijderen wat de fiets een stuk lichter maakt. Handig bij het op- en aftillen van de fiets en gunstig voor het totale gewicht.

Een standaard fietsendrager is geschikt voor fietsen van zo’n 22 kg en mag niet zwaarder worden belast dan 50 kg ‘normale‘ fietsendragers kunnen het gewicht niet dragen van een elektrische fiets. Daarom raden wij u aan om een fietsendrager aan te schaffen die speciaal is ontworpen voor het gebruik van elektrische fietsen. Deze fietsendragers zijn ontworpen om 30 kg per fiets te kunnen dragen. U kunt dan ook maximaal één elektrische fiets kwijt op uw fietsendrager. Bij het vervoeren van meerdere elektrische fietsen raden wij aan om dakdragers te gebruiken

3.      Wet- en regelgeving

Als u de juiste combinatie van E-bikes en fietsendrager voor de maximale kogeldruk van uw trekhaak heeft gevonden, bent u er nog niet. Ook qua wet- en regelgeving moet u aan enkele voorwaarden voldoen voordat u de weg op mag met uw beladen fietsendrager.

Waar moet u op letten:

  1. Fietsen mogen volgens de Nederlandse wet aan beide kanten van de auto niet meer dan 20 centimeter uitsteken.
  2. Er mogen geen scherpe delen uitsteken.
  3. De fietsendrager op de trekhaak moet voorzien zijn van werkende achterlichten en remlichten.
  4. Op de fietsendrager moet een witte nummerplaat bevestigd zijn.

Beste fietsendrager voor elektrische fietsen

Nu u weet waar u op moet letten bij de fietsendrager voor elektrische fietsen, wilt u natuurlijk ook weten wat de beste fietsendrager voor uw elektrisch fiets is. Dragers die zeer geschikt zijn voor het vervoeren van elektrische fietsen op uw trekhaak zijn:

  • Spinder Compact
  • Pro User Diamant
  • Thule Europower 916
  • Thule Easyfold 931
  • Uebler X21 Nano

Omdat elektrische fietsen over het algemeen erg zwaar zijn en daardoor moeilijk op de fietsendrager te tillen, zijn bovenstaande fietsendragers voorzien van oprijgoten. Qua vormgeving vormen deze fietsdragers ook steeds meer een verlengstuk van uw auto. En het belangrijkste: de fabrikanten van deze fietsendragers hebben met het oog op de maximale kogeldruk het gewicht enorm weten te verlagen. Het is niet voor niks dat het de beste fietsendragers voor e-bikes zijn!

Retour à la liste
Trouvez l’attelage correct pour votre voiture

Moteur de recherche simple en identifiant votre véhicule

Véhicule non trouvé !
Trouvez l’attelage correct pour votre voiture

Moteur de recherche simple en identifiant votre véhicule

Véhicule non trouvé !
Fermer le menu
header.logo
Sélectionnez votre langue
Suivez nous